Ето ситуацията в понеделник, 30 октомври 2023 г.: Последни разработки Израелските сили

...
Ето ситуацията в понеделник, 30 октомври 2023 г.:
Последни разработки Израелските сили
Коментари Харесай

Войната Израел-Хамас: Списък с ключови събития, ден 23

Ето ситуацията в понеделник, 30 октомври 2023 година:

Последни разработки

Израелските сили споделиха, че тяхната атака е във „ втори стадий “, защото са се сблъскали с бойци на Хамас в северната част на Газа, до момента в който не престават въздушните набези. Хиляди пациенти и разселени хора в болница Ал-Кудс в град Газа остават в боязън, откакто Израел подреди " незабавна " евакуация на региона в неделя. В неделя палестинците щурмуваха складовете и центровете за разпространяване на Организация на обединените нации за артикули от първа нужда като пшенично брашно след три седмици на цялостна блокада и безмилостни бомбардировки. Хамас сподели, че ще върне всички израелски пленници в подмяна на всички палестински пандизчии, държани в израелски затвори. Министърът на защитата на Израел Йоав Галант се съмняваше, че Хамас ще продължи. Израел заяви рано в понеделник, че неговите изтребители са блъснали ракетни установки в Сирия и цели на Хизбула в Ливан. Те твърдяха, че това е отговор на по-ранни изстрелвания на ракети към израелска територия.


Човешко влияние и борба

Повече от 8000 души, в това число към 3000 деца, са били убити в Газа от 7 октомври насам. Save the Children заяви, че броят на децата в Газа, убити от 7 октомври насам, е надвишил броя на децата, убити в спорове по света годишно от 2019 година насам. През нощта израелските въздушни удари убиха повече от 30 души и предизвикаха „ обилни вреди “ на турската болница в югозападната част на Газа. Рано в неделя най-голямата болница ал-Шифа в Газа също беше ударена от въздушни набези, съгласно организация Асошиейтед прес. Интернет връзката последователно се възвръща в Газа, откакто в петък спирането на връзките опустоши анклава. Израелските въздушни набези бяха ориентирани към информационни възли, което подтикна хората по света да упорстват за различни източници на интернет. Илон Мъск сподели, че неговата компания Starlink ще обезпечи интернет връзка на „ интернационално приети организации за помощ в Газа “, до момента в който Vodafone Egypt съобщи, че ще изпрати мобилни единици до границата с Рафа, съгласно Egypt Independent. Високопоставен американски чиновник сподели пред The ​​Washington Post, че Съединените щати са притиснали Израел да възвърне връзките. Разследване на " Репортери без граници " (RSF) откри, че " е малко евентуално " публицистите, убити на границата сред Израел и Ливан, да са били комплицирани с бойци. Стотици щурмуваха основното летище в съветския район Дагестан, с цел да стачкуват против идващ полет от Израел. Двадесет души бяха ранени преди полицейските сили да овладеят размириците. Летището е затворено за полети, защото се организират инспекции за сигурност, съгласно АП. Въоръженото крило на Хамас, Бригадите Касам, съобщи, че е атакувало пункта Бейт Ханун към Израел със снаряди и ракети. Съчетано с въздушните си офанзиви против Газа, израелските сили са употребявали артилерийски обстрел и сигнални ракети – въздушна инфрачервена контрамярка против ракети с топлинно ориентиране. Израелската войска също разгласява фотоси на танкове на западната граница на Газа, съгласно организация Ройтерс.


Дипломация

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и турският външен министър Хакан Фидан разискаха нуждата от ангажиране с районните водачи и даване на филантропична помощ в Газа, съгласно брифинг на диалога, оповестен от Белия дом в неделя. Главният прокурор на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан даде конференция в Кайро в неделя. Той сподели, че МНС " продължава интензивно следствие " на вероятни военни закононарушения, осъществени в Газа и Израел от 7 октомври, както и в окупирания Западен бряг от 2014 г. На фона на възходящото районно напрежение Йордания изиска от Съединени американски щати да подкрепят защитата й, като разположат своята ракетна система Patriot на границата. След като не съумя да одобри четири резолюции за войната сред Израел и Хамас, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере още веднъж в понеделник, съгласно Ройтерс. Руският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи в понеделник, че Съединени американски щати подклаждат геополитическо напрежение, с цел да запазят своята „ надмощие “, съгласно АП.


Ескалация в окупирания Западен бряг

Продължаващите през нощта набези на Западния бряг убиха двама души и раниха девет в Дженин, съгласно медицински източници и палестинската осведомителна организация WAFA. До 50 бронирани машини и военни булдозери бяха видяни да навлизат в града. Бронирани израелски транспортни средства също бяха видяни в Наблус, до момента в който израелските сили направиха набези в Калкия. Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР